Bosanske Daije i Vehabijski Ogranci: Ko Gdje Pripada?

Uvod

Ko je pročitao ovaj post, mogao je saznati da se vehabijski pokret podijelio po mnogobrojnim osnovama na različite pravce. Spomenuli smo edukativni, sururijski, džami i džihadijski vehabizam. To su četiri glavna toka današnjeg vehabijskog pokreta, a ima ih još mnogo više nego što možemo zamisliti.

Kako bismo bolje shvatili situaciju kod nas u Bosni, a shodno prethodnim podjelama, pokušat ćemo određene pokrete prepoznati kroz aktivnosti i stavove nekih naših daija.

Edukativni (tradicionalni) vehabizam

Safet Kuduzović

Safet Kuduzović je poznat po svom učenju koje se temelji na klasičnom, tradicionalnom vehabizmu, fokusirajući se na predavanja i edukaciju, bez političkog angažmana. Iznimka je Iran, prema kojem ima specifičan stav. Pogledaj ovdje.

Sururijski vehabizam

Zijad Ljakić

Sururizam je kombinacija vehabizma i Muslimanskog bratstva. Zijad Ljakić je poznat po svojoj kritici lokalnih muslimanskih vlasti, što je karakteristično za sururijsku ideologiju koja kombinira religijske i političke elemente. Poznat je njegov stav o Reisu Kavazoviću kao i o obilježavanju 11. jula u Potočarima, za koji tvrdi da je novotarija i da to ne treba raditi. Zijad Ljakić: Nova Ajvatovica

Džami vehabizam

Elvedin Pezić

Džami vehabizam naglašava poslušnost vladarima i držanje podalje od političkog aktivizma. Elvedin Pezić se fokusira na vjerske aspekte i moral, te se rijetko upušta u političke rasprave. Zbog ideologije koja zagovara poslušnost vlastima, vehabijska udruženja Pezićevog džami pravca jako dobro sarađuju sa lokalnim vlastima i nerijetko dobijaju određenu finansijsku podršku za svoje projekte. Shodno džami ideologiji, rijetko se može čuti da spominje palestinsko pitanje.

Džihadijski vehabizam

Bilal Bosnić

Bilal Bosnić je poznat po svom radikalnom pristupu koji uključuje podršku džihadu i oružanom sukobu, što ga svrstava u džihadijski vehabizam. Bio je aktivan u regrutaciji boraca za ratne sukobe na Bliskom Istoku.

Nusret Imamović

Nusret Imamović je možda još uticajniji u džihadijskom pokretu. Sa CIA legitimacijom izašao je iz BiH i zaputio se u Siriju.

Zaključak

Sada kada vidimo da svaki od naših daija pripada jednom vehabijskom pravcu, koji se međusobno često isključuju (poznata je netrpeljivost između Ljakića i Kuduzovića), možemo postaviti pitanje: koja je skupina od ove četiri navedene spašena?

Selam alejkum i lijep pozdrav!

Hvala Vam na posjeti!

Ako želite da redovno dobijate obavijesti o novim sadržajima na ovom blogu upišite svoj e-mail

Povezani tekstovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *