Besmislene Izjave Muslimana: Potreba za Pravnim i Akaidskim Školama

Nedovoljno Poznavanje Islamske Terminologije

Mnoštvo je besmislenih izjava od strane muslimana kojima žele da nešto dokažu, a nažalost, sve što dokažu je njihovo nedovoljno poznavanje islamske terminologije i umanjena sposobnost za elementarno shvatanje svijeta oko sebe.

Želja za Jedinstvom ili Indoktrinacija?

Često se može čuti kako ljudi, (imamo lijepo mišljenje o ljudima pa ćemo kazati) u želji da pokažu da im je dosta razjedinjenosti, govore:

  • Poslanik je bio musliman i mi ne želimo da budemo išta drugo osim muslimani, ne šije, ne sufije, ne hanefije, ne maturidije, ne želimo biti ništa osim muslimani!

Veoma primamljiva izjava koja na prvi pogled nagovještava osviještenost i spremnost na ujedinjenje rasutih muslimanskih ljudskih i drugih resursa. Šta fali da prevaziđemo sva imenovanja koja nas razjedinjuju i da se nazivamo samo muslimanima?!

Zamke u Naivnim Izjavama

U ovoj i sličnim izjavama možemo prepoznati indoktrinaciju koja se sprovodi nad našim narodom a samo sa jednim ciljem: udaljiti narod od vjere.

“Kod Allaha je vjera islam”, kaže se u ajetu. Raznih tumačenja ovog ajeta ima, i sva tumačenja uzdižu našu vjeru na visok pijedestal, kako to ona i zaslužuje. To niko od muslimana nikad nije sporio.

Islam je toliko uzvišen da je svako poređenje islama sa bilo čim drugim zapravo umanjivanje veličine samog islama a davanje na značaju nečemu drugome.

I upravo tu leži prva zamka u izjavi: ne želim biti sufija niti eš’arija niti hanbelija, želim biti samo musliman. Naivno se postavlja islam naspram sufizma, ili islam naspram eš’arizma, ili islam naspram bilo kojeg mezheba.

Kao da jedno drugo isključuje, pa ako sam sufija ne mogu biti musliman. Ili ako sam hanefija onda nećemo biti izvorni muslimani… A jesu li sufije ili hanefije ili malikije ikakve druge vjere?! Nikad niko nije čuo za hanbelije među židovima. Niti maturidije među taoistima! Pravne, apologetske, spoznajne škole u okviru islama služe da se lakše i ispravnije istraže okeanske dubine znanja u islamu. U suprotnom, izvodim određenu školu izvan islama i stavljam je na istu ravan sa njim, što je besmisleno.

Elementarno Neznanje i Njegove Posljedice

Druga zamka se krije opet i iznova u elementarnom neznanju. Reći da ne želim biti eš’arija ili hanefija nego želim biti musliman, jednako je besmisleno kao i reći – ne želim biti advokat, želim biti musliman; ili ne želim biti zidar, želim biti samo musliman; ili ne želim biti Bošnjak, želim biti samo musliman.

Biti musliman je za nas počast od našeg Gospodara a ostalo je naš izbor koji ćemo identitet sebi izabrati i to na osnovu naših preferencija, sklonosti, htijenja i volje. Reći – neću biti hanefija, biću samo musliman; ravno je izjavi – neću biti advokat; biću samo musliman! Oni koji propagiraju ovakve stavove, žele da se naš narod udalji od pravne i akaidske škole na račun prividnog jedinstva. U suštini, ovakvi stavovi vode još većem rasulu i usitnjavanju muslimana kakvo možemo gledati u arapskom svijetu.

Pravne i Akaidske Škole: Štit Reda i Poretka

Udaljavanjem našeg naroda od pravne i akaidske škole, koja štiti red i poredak našeg naučavanja i razumijevanja vjere islama, daje se prostor za nered, nedosljednost i haos u naučavanju islama kakvog imamo priliku vidjeti u svijetu pa i u Bosni. Upravo zbog izlaska izvan pravnih i akaidskih okvira naučavanja imamo sulude fetve o dozvoljenosti pića sa do 3% alkohola ili o legaliziranju prostitucije kroz takozvani misjar brak. Zbog istinske želje za jedinstvom a protiv rasula, insistiramo na tome da se Bošnjaci pridržavaju hanefijske pravne škole (mezheba) i maturidijske akide, koju zajedno sa eš’arijskom slijedi 97% muslimanskog sunnijskog svijeta.

Istorija Konflikata i Potreba za Učenjem

Nikad se nije desio rat niti krvoproliće između pripadnika različitih mezheba, pravnih i akaidskih škola u islamu, tako da ne treba imati ikakve bojazni izučavati islamsko pravo ili apologetiku i slijediti neku od priznatih škola. Ratovi, razaranja, ubijanja i masakre nad muslimanima su činili upravo oni koji su najvatreniji pobornici da treba svi da budemo samo muslimani i ništa drugo.

Možda će Vas zanimati i ovo:

Razotkrivanje zabluda: Zašto sljedbenici eš’arijsko-maturidijske škole i sufijskih tarikata ne mogu biti mušrici?

Selam alejkum i lijep pozdrav!

Hvala Vam na posjeti!

Ako želite da redovno dobijate obavijesti o novim sadržajima na ovom blogu upišite svoj e-mail

Povezani tekstovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *